Se întâmplă de astăzi, 1 august. Anunțul autorităților despre clădirile cu risc seismic ridicat

de: Anca Lupescu
01 08. 2023

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației dă startul astăzi, 1 august, celei de-a doua sesiune de depunere a cererilor de finanțare în cadrul Programului național de consolidare a clădirilor care au risc seismic ridicat.

Clădirile cu risc seismic ridicat, consolidate de stat

Cei care vor să participe în program pot încărcat pe platforma digitală investiții.mdlpa.ro documentele necesare pentru accesarea fondurilor puse la dispoziție.

Ministerul Dezvoltării a declarat că platforma va fi disponibilă fără un termen limită pentru depunerea cererilor.

Criteriile de alocare a fondurilor vor fi aprobate prin ordin emis de ministrul Dezvoltării, iar sumele vor fi alocate după ce se semnează contractele de finanțare.

Există un buget de 500 de milioane de lei credit de angajamente și au fost solicitate încă 3 miliarde de lei la rectificarea bugetar pentru semnarea contractelor de finanțare.

De unde vin banii

Dacă fondurile de buget sunt insuficiente, autoritățile publice locale pot decide să finanțeze investițiile din bugetele locale sau alte surse, conform ministerului Dezvoltării. 

“În condiţiile în care în ultimii 30 de ani s-au consolidat din bani publici doar 26 de clădiri, dintre care 19 în Capitală, era clar nevoie de o schimbare de paradigmă în abordarea situaţiei clădirilor cu risc seismic.

Această schimbare s-a produs, avem o viziune, avem bani, avem legislaţie, încurajez toţi edilii şi responsabilii din administraţia locală şi centrală să aplice pentru finanţare, pentru că avem şcoli, spitale, clădiri publice, blocuri de locuinţe inventariate care aşteaptă de ani de zile să intre în procesul de consolidare şi reabilitare antiseismică.”, a declarat ministrul Adrian-Ioan Veştea.

Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat a debutat anul acesta și este derulat de Ministerul Dezvoltării. Finanțarea este de 100%. Primul apel de proiecte a fost deschis în perioada 3 ianuarie – 20 februarie. Au fost depuse cereri de finanțare pentru consolidarea seismică a 366 de clădiri.

Până acum s-au semnat 4 contracte de finanțare, toate valorând 60 de milioane de lei. În program vor fi incluse clădirile de locuințe multietajate, dar și clădirile publice încadrate în clasa de risc seismic Rsl sau Rsll.